Medical taping is een methode die gebruikt wordt door (sport)fysiotherapeuten bij het behandelen van verschillende blessures. In de afgelopen jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van dit soort taping en zien we dit ook terug binnen de topsport.
Tijdens de olympische spelen van 2008 was te zien dat er op verschillende lichaamsdelen de tape ingezet kan worden. Alle kleuren van de regenboog werden geplakt op het lichaam van de topsporter. Mogelijk werd er gedacht dat men er beter van ging presteren of mogelijk hadden al deze sporters een blessure, waardoor ze met de tape goed konden presteren.
- Blessure? Tape erop!
- Wat zijn de voordelen?
- Wanneer NIET tapen?
- Alle kleuren van de regenboog?
- Maakt het uit hoe de tape wordt aangebracht?
- Hoelang mag het blijven zitten?
- Minder pijn door tape?
Er zijn verschillende indicaties te bedenken waarvoor medical taping gebruikt kan worden. Wat zijn nou de juiste redenen? Wanneer moet je geen gebruik maken van deze behandeling? Heeft u hier vragen over dan kunt u in de Alexanderpolder terecht bij een van onze praktijken, waar wij u verder kunnen helpen met uw vragen.
Hieronder staat verder beschreven wat de do’s en don’ts zijn van deze behandeling.
1. Blessure? Tape erop!
Medical taping kan voor verschillende blessures ingezet worden maar zeker niet voor alle blessures. Daarom is het belangrijk dat u de juiste fysiotherapeut kiest waardoor u optimaal kan herstellen en u de juiste behandeling krijgt.
2. Wat zijn de voordelen?
Het grote voordeel dat medical taping heeft is dat het de volledige bewegelijkheid van het geblesseerde gebied toe laat. Dit is bij de traditionele manier van tapen niet mogelijk aangezien hierbij tape de bewegelijkheid van het gewricht beperkt.
3. Wanneer NIET tapen?
Er zijn bepaalde indicaties waarbij geen medical taping mag worden toegepast, denk hierbij aan bepaalde aandoening zoals: actieve vormen van kanker, open wonden, bepaalde huid aandoeningen of een dunne huid. Daarnaast moet er rekening gehouden met bijvoorbeeld diabetis. Gelukkig weten onze therapeuten hier genoeg vanaf waardoor er bij onze praktijk goed gekeken wordt naar uw situatie.
Mocht u twijfelen of u in aanmerking komt voor een eventuele behandeling zoals deze neem dan contact op met onze praktijk zodat wij u van informatie kunnen voorzien.
4. Alle kleuren van de regenboog?
Binnen de fysiotherapie worden er verschillende kleuren medical tape gebruikt. Dit is vooral cosmetisch en het heeft dus niet een verschil in effect. De kleuren geven dus geen mate van zwaarte of rek aan. Natuurlijk kunt u bij een praktijk vragen naar een bepaalde kleur maar over het algemeen hebben ze van te voren een kleur gekozen. Het maakt dus niet uit welke kleur ze hanteren voor het herstel. Dat het ene kleurtje zorgt voor een beter herstel dan de andere kleur is een fabeltje. Alleen binnen de topsport moet de kleur worden afgestemd op het tenue.
5. Maakt het uit hoe de tape wordt aangebracht?
Het is van essentieel belang dat de tape op de juiste manier wordt aangebracht zodat het effectief is en niet zorgt voor meer schade aan het pijnlijke gebied. De tape is ook door u zelf aan te brengen bij sommige gebieden als u daarbij de instructies van uw fysiotherapeut volgt.
6. Hoelang mag het blijven zitten?
Medical taping kan wel tot 7 dagen effectief gedragen worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat vele sporters en actieve mensen kunnen blijven functioneren terwijl ze herstellen van hun blessures.
7. Minder pijn door tape?
Deze manier van behandelen kan een effectieve behandeling op zich zelf zijn maar over het algemeen wordt het toegevoegd aan andere vormen van fysiotherapie. De grote voordelen van medical taping zijn dat het zorgt voor pijnvermindering, kortere hersteltijden en het werkt ook als remming binnen bepaalde bewegingen. De kan gebruikt worden om de spier te activeren of om te ontspannen. Daarom is van belang dat u de juiste fysiotherapeut bezoekt.
Heeft u na het lezen van onze blog vragen of u wilt een keer ervaren of dit voor u helpt bij uw klachten dan bent u van harte welkom binnen onze praktijk.