voetbal, blessure, gras, persoon, buiten,

Voetbalblessure, wat nu?

Als je een voetballer bent of je hebt vroeger gevoetbald dan is de kans groot dat je wel eens in je glansrijke carrière een blessure tijdens het voetballen hebt opgelopen. Bijvoorbeeld een verzwikte enkel tijdens een training, een ijsbeentje van je tegenstander of tijdens het schieten van een bal pijn in je hamstring schoot.

Waarom juist zoveel blessures bij voetbal? 

Ten eerste ontstaan er veel blessures bij het voetballen, omdat voetbal één van de meest populaire sporten in ons land is. Ruim één miljoen Nederlanders staan wekelijks in de weide om een wedstrijdje te voetballen of te trainen. Juist omdat er zoveel voetballers zijn, is het geen verrassing dat er op het voetbalveld veel blessures worden opgelopen. Uit onderzoek van VeiligheidNL over sportblessures in Nederland is gebleken dat in 2019 ruim 1,2 miljoen voetballers een sportblessure op, dit is 22% van alle sportblessures in Nederland. Hiermee is voetbal de sporttak waarbij de meeste sportblessures ontstaan. 

Ten tweede is voetbal ook een blessuregevoelige sport omdat het een contactsport is. Je krijgt veel te maken met contact met je tegenstander, waardoor je meer kans hebt om geblesseerd te raken. Ten derde krijg je bij voetbal te maken met verschillende bewegingen zoals draaien, wenden, keren, sprinten en springen. Dit vereist bij een voetballer niet alleen een goede bal- en looptechniek, maar ook  uithoudingsvermogen en spierkracht. Er is een grotere kans op blessures als de techniek niet goed is, maar ook verminderde kracht of uithoudingsvermogen vergroot de kans op een voetbalblessure. 

5 meest voorkomende voetbalblessures 

Het grootste deel (81%) van de blessures komen voor aan het onderste deel van het lichaam van de voetballers, vooral been- (24%), enkel- (23%) en knieblessures (20%).

Enkelblessure

Bij een enkelbandblessure gaat het vaak om een verzwikking van de enkel. De enkelbanden kunnen verrekt zijn of (deels) ingescheurd. Om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt of om niet te vroeg op het veld te stappen, kan je deze blessure het beste laten beoordelen en revalideren door een fysiotherapeut. 

Knieblessure 

Vaak door het maken van een verkeerde draaibeweging, kan je ernstige blessures aan je knie oplopen. Blessures aan de knie die bij voetballers veel voorkomen zijn letsel aan de kniebanden, kruisbanden of meniscus. Bij een blessure aan de knie is het belangrijk dat de juiste diagnose wordt vastgesteld en dat je fysiek voldoende herstelt voordat je weer terugkeert naar het voetbalveld. Schakel hierom altijd hulp in van een (sport)fysiotherapeut of arts. 

Hamstringblessure

Door het aanzetten bij een sprintje, inzetten van een sliding of een tijdens een schot kan er een blessure aan je hamstring ontstaan. Je ervaart acute scherpe pijn in de achterzijde van je bovenbeen. Belangrijk is dat, als je pijn voelt in je hamstring tijdens het voetballen, je stopt met voetballen. De kans dat de blessure anders verergert is aanwezig. Bij spierblessures kan je ook last hebben van een verrekking of (deels) inscheuren van de spier. 

Liesblessure

Een voetballerslies is een overbelastingsblessure aan de spieren aan de binnenkant van je bovenbeen. Door het vele sprinten en schieten wordt er veel gevraagd van deze spieren. Vaak merken de voetballers dat in het begin de spier erg strak voelt en ze er wel mee door kunnen spelen, maar later wordt de pijn erger en duurt het langer voor de klachten weer verdwijnen. Het is belangrijk om op tijd naar deze spieren te laten kijken door een sportfysiotherapeut. Loop dus niet door met pijn aan je lies! 

Hersenschudding 

Een hersenschudding is een veel gebruikte term voor een stoot of een klap tegen het hoofd. Tijdens voetbal komt dit door een botsing met een tegenstander, een val op de grond, een onverwachte bal of elleboog tegen het hoofd of wanneer 2 spelers tegen elkaar koppen met een kopduel. De hersenen maken hierdoor een korte, snelle beweging en hierdoor ontstaat er een kneuzing van de hersenen. Dit kan verschillende klachten tot gevolg hebben zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of verwardheid. De klachten kunnen direct ontstaan, maar ook later optreden. Het is erg belangrijk dat bij verdenking van een hersenschudding de speler meteen stopt met voetballen om verergering te voorkomen en te laten beoordelen door een arts. De sportfysiotherapeut kan je begeleiden met gedoseerd terugkeren naar je dagelijkse activiteiten of sport. 

Hoe kan ik een voetbalblessure voorkomen? 

Ben jij die voetballer die vaak blessures heeft? Dan kan je zelf een aantal dingen doen om je blessures te voorkomen. Als je beginnende pijn hebt, zorg dan dat je een stapje terug doet of neem even rust. Belangrijk is dat je ook voor een training en wedstrijd altijd een warming-up doet. Hierdoor worden je spieren al wat warm omdat je doorbloeding wordt gestimuleerd.

Regelmatig trainen (minimaal 2 keer per week) houdt je in voetbalritme. Veel blessures ontstaan ook aan het begin van een seizoen, daarom is het belangrijk dat de trainingen aan het begin van een seizoen goed opgebouwd worden. In de zomerstop is het verleidelijk om lekker een lange voetbalvakantie te houden en even helemaal niets te doen, maar lichamelijke inactiviteit leidt tot verlies van kracht en conditie. Als je 2 weken niets doet, dan kan je kracht, sprintvermogen en uithoudingsvermogen al verminderen met 5-10%. Rust roest, dus aan de bak! Het is gebleken dat in de voorbereidingsperiode het risico op blessures 3 keer zo hoog is vergeleken met de rest van het jaar. Belangrijk dus om in de zomerstop bij te trainen. 

Daarnaast dragen oefeningen gericht op kracht, stabiliteit en core stability bij aan verbeteren van techniek, kracht en balans, waarmee je blessures kan voorkomen. 

Eerdere blessures kunnen ook zorgen voor nieuwe blessures. Blessures moeten goed behandeld worden. Als blessures wel herstellen maar er is niet goed gerevalideerd, kan dit zorgen voor minder kracht, stabiliteit of uithoudingsvermogen, waardoor er meer kans is op het ontstaan van een nieuwe blessure. 

Vergeet ook niet te zorgen voor een goede uitrusting. Belangrijk is om goede voetbalschoenen te kopen.  Tijdens een voetbalwedstrijd maak je een hoop meters en is het belangrijk dat je schoenen goed zijn, lekker zitten en passen bij jouw voeten. Zorg ook voor goede beschermmiddelen zoals scheenbeschermers en voor de keepers voor goede handschoenen. 

Wat te doen bij een blessure? 

Bij een acute blessure is het belangrijk om gebruikt te maken van de regel RICE. Een acute blessure ontstaat plotseling, doet pijn, heeft zwelling en roodheid, bv zoals een verzwikte enkel of een zweepslag. 

RICE: 

Rust – Neem 24-48 uur rust, probeer het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk te belasten. Je mag wel het lichaamsdeel rust beweging, binnen de pijngrens. Probeer daarna rustig weer kleine stukjes te belasten door kleine stukjes in huis te lopen.  

Ijs – koel het lichaamsdeel met ijs (max. 10-15 min) en dit kan 4-6 keer per dag herhaald worden.  Dit kan gedaan worden om zwelling en pijn te verminderen. 

Compressie – middels compressie kan je druk geven op de zwelling of blessure, bijvoorbeeld door een zwachtel of tapen. In de acute fase kan dit de zwelling tegengaan. 

Elevatie – Leg het aangedane lichaamsdeel de eerste dagen omhoog, dit om de zwelling te verminderen. 

Sportfysiotherapie 

Een goede behandeling na een blessure is belangrijk. Een sportfysiotherapeut kan je helpen met advies en oefeningen bij het herstel. Daarnaast help de therapeut ook met het opbouwen van je kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen zodat je nieuwe blessures voorkomt en je je sportactiviteiten weer kan hervatten.  

Onze behandelingen

Hieronder ziet u een aantal verdiepingen binnnen onze behandelingen waar wij u bij kunnen helpen.
Medical taping
Artrose
COPD en astma (longklachten)
Hartklachten
Etalagebenen en vaatlijden
NAH
AH
Echografie

Specialisaties