tenniselleboog het Fysiotherapiecentrum

De tenniselleboog

De tenniselleboog / Epicondylitis lateralis (Latijnse benaming) is een vaak voorkomende klacht die zich rondom de elleboog afspeelt. Ongeveer 2% van de bevolking krijgt jaarlijks deze klachten. Dit zijn gemiddeld 5 tot 8 per 1000 personen per jaar. Het aantal nieuwe gevallen per jaar is 7 per 1000 patiënten. In de leeftijdscategorie 40-50 jaar is dit zelfs 13 per 1000 inwoners. Bij deze groep komt dit ook het meest voor.

Hoe ontstaat zo’n tenniselleboog?

De tenniselleboog ontstaat vaak door een overbelasting van de pezen aan de buitenste knobbel van de elleboog. De pijn ontstaat door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken. Hierdoor gaat de aanhechting van deze spier irriteren en ontstaat een irritatie.

Zoals op afbeelding 1 afgebeeld loopt de spier vanaf de buitenste knobbel van de elleboog tot aan de pols. Deze spier zorgt ervoor dat je de pols kan strekken (naar je toe halen).  

De tenniselleboog ontstaat dus door een zelfde beweging die continue herhaalt wordt. Denk hierbij aan:

  • doekjes uitwringen
  • zwaar handwerk (zoals timmeren)
  • zwaar tillen (vooral onderhands)
Afbeelding 1

Hoelang duurt een tenniselleboog?

Een tenniselleboog kan een vervelende blessure zijn die enige tijd kan duren. Uit de praktijkervaringen en wetenschappelijke artikelen blijkt zelfs dat de “blessure” wel 12 maanden kan duren. Ongeveer 80% van de gevallen herstelt binnen een half jaar van de klachten. Bij de overige 20% duurt dit langer en mogelijk zelfs langer dan één jaar.

Hoe gaan we dit nu behandelen?

Er kan door verschillende personen(disciplines) gekeken worden naar de klachten. Mocht u met de klacht naar de huisarts willen dan zal deze een aantal testen bij u uitvoeren om te diagnosticeren wat er aan de hand is. Heeft hij of zij dan het vermoeden van een tenniselleboog dan wordt u in de meeste gevallen doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Bij Het Fysiotherapiecentrum kunnen wij u middels een echo nog specifieker onderzoeken. Hierbij zijn wij nog specifieker in het besluiten van wel of geen tenniselleboog.   Met onze vakkundige therapeuten kunnen wij er voor zorgen dat u van uw tenniselleboog afkomt.

Wil je graag een behandeling of advies over de tenniselleboog of andere klachten? Maak gerust een afspraak voor Fysiotherapie bij Het Fysiotherapiecentrum.

Het team van het Fysiotherapiecentrum.

Onze behandelingen

Hieronder ziet u een aantal verdiepingen binnnen onze behandelingen waar wij u bij kunnen helpen.
Medical taping
Artrose
COPD en astma (longklachten)
Hartklachten
Etalagebenen en vaatlijden
NAH
AH
Echografie

Specialisaties