Crossfit is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Echter is er vaak onduidelijkheid over de veiligheid van de sport. De lessen worden altijd gegeven door een crossfit coach die gediplomeerd is om crossfit lessen te geven. Zo’n les is een ‘’workout of the Day’’of afgekort WOD.
Dit is een van de vele afkortingen die worden gebruikt in de Crossfit, naast: AMRAP (as many repetitions as posible), EMOM (every minute on the minute), 1RM (one repetition maximum) etc. omdat er tijdens een WOD soms alles van de atleten gevraagd wordt, is de kans groot dat niet iedereen zijn of haar houding kan behouden hoe het hoort. Ondanks dat de coaches er alles aan doen om dit te voorkomen, kunnen er zo soms toch blessures of klachten na overbelasting optreden.
Wat is Crossfit?
Crossfit wordt ook wel de sport van fitness genoemd. De filosofie van Crossfit is meer dan je het zweet in werken tijdens een WOD. Het is een gezonde leeftstijl en sport gericht op het worden van de beste versie van jezelf. Er wordt vannuit de Crossfit HQ (headquarters) aangestuurd hoe crossfitters zich op de gezonde manier kunnen werken om een beste versie van zichzelf te worden door bijvoorbeeld voedingsadviezen, en gepaste workout programmeringen aan te bieden.
Crossfit kan als middel gebruikt worden om allerlei doelen te behalen, van afvallen tot het trainen voor de Crossfit Games (wereldkampioenschappen). De programmering is bedacht voor iedereen en zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau trainen. Zo kunnen top atleten, beginners van jong tot oud samen met elkaar trainen en elkaar naar een hoger niveau brengen.
Deze trainingen worden zoals eerder gezegd gegeven in een ‘’Crossfit Affiliate’’ dit is een gecertificeerde Crossfit sportschool (box) waarin gediplomeerde Crossfit trainers les geven, volgens de filosofie van Crossfit HQ. Deze coaches staan voor de groep om mensen te begeleiden in het goed uitvoeren van de bewegingen en ieder op zijn eigen niveau in een veilige omgeving kan trainen.
Trainen op hoge intensiteit
Tijdens Wod’s wordt er een maximale inspanning gevraagd van de crossfitters. Om bijvoorbeeld zo veel mogelijk herhalingen of calorien te behalen in een bepaalde tijd. De intensiteit in dit soort WOD’s is hoog en hierin kan de atleet zijn techniek soms wat laten varen. De kans op een blessure is dan ook altijd aanwezig.
Uit recent onderzoek is gebleken dat de volgende blessures het vaakst voorkomen bij crossfitters:
- Rugklachten
- Schouderklachten
- Knieklachten
- Elleboogklachten
- Heup/liesklachten
- Blessure preventie voor Crossfitters.
Crossfit blessures voorkomen is belangrijk om maximaal te kunnen blijven presteren. Dit vergt echter meer tijd en discipline dan alleen het doen van de Wod’s. De volgende componenten spelen allemaal in een bepaalde hoeveelheid mee in de blessure preventie bij Crossfitters.
Slaap
Tijdens workouts word er micro schade gemaakt op spierniveau, de spieren hebben tijdens slaap de tijd om tot een zekere hoogte te herstellen. Tevens is het erg belangrijk dat je tijdens een workout goed uitgerust bent om gefoccused te blijven en geen fouten te maken.
Voeding
Een van de belangrijkste componenten in dit verhaal. Gevarieerd en gezond eten is natuurlijk belangrijk om het lichaam zo optimaal als mogelijk te kunnen gebruiken. Spieren moeten gevoed worden met de juiste ingredienten om te herstellen en op te bouwen. Het is belangrijk dat sporters voldoende eiwitten (spier bouwers) via hun voeding binnen krijgen. Er zitten veel eiwitten in bijvoorbeeld kip, kwark en noten. Als dit niet voldoende is kan dit nog aangevuld worden met een eiwit shake.
Herstel/rust
Spieren hebben de tijd nodig om genoeg te herstellen. ‘’Super compensatie’’ noemen we dit principe. Dit is nodig om spieren te herstellen en zo steeds weer sterker te laten worden.
Persoonlijke stress
Bij verhoogde stress level maakt het lichaam te veel cortisol aan. Als dit cortisol level te hoog is, heeft dit een negatief effect op slaap en kan fysieke klachten als gevolg hebben.
Goede trainingsprikkel
Te weinig trainen is niet goed, maar te veel ook niet. Bij overtrainen komt er te veel cortisol vrij in het lichaam en kunnen de spieren slecht herstellen. Ook dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van training en kan voor blessures zorgen.
Mobiliteit
Om intensiteit uberhaupt op te kunnen bouwen in de WOD’s is het van balang dat de mobiliteit goed genoeg is om de bewegingen juist uit te kunnen voeren. Dit vormt de basis waarop verder gebouwd kan worden. Er is genoeg lenigheid nodig in de spieren en dit wordt voor de WOD’s vaak uitgebreid behandeld.
Bij een juiste balans van deze componenten is de kans op blessures zo klein mogelijk gemaakt. Er kan natuurlijk altijd toch iets gebeuren waardoor iemand een blessure oploopt. Neem in dit geval contact op met een van onze therapeuten die gespecialiseerd is in het behandelen van sport en functional fitness klachten.