Fysio lageland

Longaandoeningen

De meest voorkomende longaandoeningen zijn astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). COPD is een chronische obstructieve longziekte is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Voor deze longaandoeningen, maar ook andere longaandoeningen zoals longfibrose, na een operatie aan een long, sarcoidose en/of na een longontsteking, kunt u op verwijzing van uw huisarts of longarts bij de fysiotherapeut terecht.

Fysio lageland

Klachten bij een longaandoening

Longaandoeningen kunnen verschillende klachten veroorzaken bij mensen. Klachten die u kunt ervaren zijn: benauwdheid, hoesten, slijm ophoesten, kortdemigheid, vermoeidheid, weinig spierkracht en gewichtsverandering. Het verschilt per persoon in welke mate u klachten ervaart. Vaak ervaren mensen met longaandoeningen kortademigheid of benauwdheid bij inspanning zoals wandelen, traplopen en huishoudelijke taken. Dit kost het lichaam veel energie waardoor mensen vaak moe zijn en weinig spierkracht hebben. Mensen ervaren dat zij minder activiteiten in hun dagelijks leven kunnen uitvoeren en meer energie kost dan voorheen.

Voor wie kan de fysiotherapeut wat betekenen?

Voor mensen met een longaandoening die problemen ervaren in hun dagelijks leven. Afhankelijk van de ernst van de problematiek wordt er een individueel behandelplan opgesteld.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Samen met de fysiotherapeut kunt u kijken hoe u symptomen van uw longaandoening kunt verminderen en welke behandeling hierbij past. De behandeling kan bestaan uit verschillende elementen:

  • Inzicht geven in het ziektebeeld
  • Hoest- en huftechnieken aanleren om afvoer van slijm te stimuleren
  • Aanleren van ademhalingtechnieken/ontspanningsoefeningen ter vermindering van de ervaren benauwheid
  • Opbouwen van de conditie middels training die gericht is op verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen
  • Kwaliteit van leven verbeteren

De fysiotherapeut begint na de intake met testen. Hierbij moet u denken aan kracht- en een condititest om te kijken waar u staat. Na een bepaald aantal trainingsweken wordt u nog een keer getest om de voortgang van de therapie te evalueren. Tijdens de trainingen wordt u begeleid door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in longaandoeningen.

Vergoeding

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie voor mensen met COPD vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal behandeling waarop u het eerste behandeljaar en de daaropvolgende jaren aanspraak kunt maken, gemaximeerd. Omdat deze aandoening vergoed wordt vanuit de basisverzekering doet u wel aanspraak op uw eigen risico. Niet alle longaandoeningen worden vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval maakt u gebruik van uw aanvullende verzekering. Heeft u hier meer vragen over, neem gerust contact met ons op.