Fysio lageland

Fysiotherapie bij hartaandoeningen

Een hartaandoening kan grote gevolgen hebben, zowel voor u als voor uw naaste omgeving. Als u bekend bent met een hartaandoening of uw heeft een operatie gehad aan uw hart, dan heeft uw arts waarschijnlijk wel verteld hoe belangrijk het is dat u goed leert omgaan met uw aandoening en dat bewegen enorm belangrijk is. Bewegen is de manier om hart- en vaatziekten onder controle te krijgen. Zonder beweging nemen risico's op klachten toe en mogelijkheden tot lichamelijke activiteiten af.

Fysio lageland

Klachten bij hartaandoeningen

Niet iedereen met een hartaandoening heeft fysiotherapie nodig. De klachten bij mensen met een hartaandoening verschillen per persoon. Klachten kunnen zijn kortademig of verminderde uithoudingsvermogen waardoor minder activiteiten in het dagelijks leven uitgevoerd kunnen worden. Mensen kunnen onzeker zijn om te bewegen of angstig over wat zij wel en niet kunnen doen.

Voor wie kan de fysiotherapeut wat betekenen?

Voor mensen die een hartinfarct hebben gehad, een bypassoperatie, gedotterd zijn of een hartklepoperatie hebben ondergaan en graag actiever willen zijn. Samen met de fysiotherapeut gaat u ervaren hoe u verantwoord en gezond kunt bewegen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Een actievere levensstijl ontwikkelen en onderhouden, levert u veel op. Hierdoor krijgt u een betere conditie en voelt u zich fitter. Op deze manier leert u hoe u verantwoord kunt bewegen en daardoor voelt u zich zekerder. Samen met de fysiotherapeut stelt u een behandelplan op die bij u past. De behandeling kan bestaan uit verschillende elementen:

  • Inzicht geven in het ziektebeeld
  • Inventariseren van risicofactoren
  • Helpen opbouwen van het activiteitenniveau in uw dagelijks leven
  • Zelfvertrouwen verbeteren en fysieke grenzen opzoeken
  • Opbouwen van de conditie middels training die gericht is op verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen
  • Kwaliteit van leven verbeteren

De fysiotherapeut begint na de intake met testen. Hierbij moet u denken aan kracht- en een condititest om te kijken waar u staat. Na een bepaald aantal trainingsweken wordt u nog een keer getest om de voortgang van de therapie te evalueren. Tijdens de trainingen wordt u begeleid door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in hartaandoeningen.

Vergoeding

Fysiotherapie bij hartaandoeningen, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, mogelijk vergoed vanuit de zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de eventuele voorwaarden.